Carambole (libre, bandstoten, driebanden klein, kader)

Carambole is de meest verspreide competitievorm in het biljarten. In bijna 1.000 verschillende locaties spelen ruim 1.300 verenigingen. Goede kans dus dat als je wilt gaan biljarten er bijna altijd wel een speellokaal op fiets- of zelfs loopafstand is.

 

Voor het Carambole Biljarten is Nederland opgedeeld in 34 districten. Het eerste onderdeel van de competitie, in de periode september tot april, wordt binnen de grenzen van het district gespeeld. Ook wedstrijden tegen andere teams zijn dus op redelijke reisafstanden. De kampioenen van het district, en dat kun je in het eerste jaar al worden, dat speel je aan het eind van het seizoen in één of twee weekenden tegen de kampioenen van andere districten. De winnaars van die, zogenaamde gewestelijke finales, spelen in het laatste weekend van juni in Nieuwegein om het Nederlands Kampioenschap. Geloof het of niet maar het is al meerdere maken voorgekomen dat een team in het eerste jaar dat ze deelnemen Landskampioen zijn geworden.

 

Op districtsniveau worden verschillende competities georganiseerd in de spelsoorten Driebanden-Groot, Driebanden-Klein en Libre. In het Driebanden-Klein wordt in twee klassen van verschillende sterkte gespeeld en in de Libre competitie zelfs op vier niveaus. Er is dus voor elk wat wils: voor beginnende én gevorderde biljarters.

 

Je kunt je met minimaal drie vrienden bij een speellokaal of vereniging melden om als team deel te gaan nemen aan de competitie. Als je individueel geïnteresseerd bent kun je je uiteraard ook bij een lokaal of vereniging melden. Bij de meeste verenigingen is altijd wel een mogelijkheid je aan te sluiten bij een reeds bestaand team.

 

Het lidmaatschap van Carambole gaat altijd via verenigingen. Via deze pagina vind je de aangesloten verenigingen. Bij deze verenigingen kun je informeren welke mogelijkheden er zijn. In elk lokaal kan men je vertellen welke verenigingen daar spelen, waar hun interesse ligt (is men wedstrijd-georiënteerd of meer een vereniging waar gezelligheid voorop staat) en op welke avond ze spelen. In de meeste lokalen wordt op meerdere avonden in de week gespeeld dus ook je eventuele voorkeur voor een bepaalde speelavond kan je meewegen in je keuze.

Ook kun je via de bestanden met vereniging zien welke verenigingen in welke plaats gesitueerd zijn een rechtstreeks met een vereniging contact opnemen.

Zoals voorgaand al aangegeven is het Carambole ingedeeld in districten. Via deze pagina van Carambole kun je naar de internetpagina’s van de betreffende districten gaan. In het overzicht van de verenigingen hieronder is bij elke vereniging aangegeven in welk district gespeeld wordt.

 

 

Hoe kunnen wij met een team meedoen?

Binnen carambole zijn er diverse competities in de spelsoorten libre, bandstoten, driebanden klein en kader. De afdeling carambole is verdeeld over 35 districten en 4 gewesten. Je kunt alleen via een aangesloten Biljartvereniging inschrijven en deelnemen. Door de regionale aanpak zijn de reisafstanden in het algemeen beperkt. De inschrijving verloopt bij de meeste districten in de periode april-juni. Het is natuurlijk hartstikke leuk om aan de diverse competities mee te doen. Je kunt districtskampioen worden en dan mag het team zich meten op de gewestelijke finales. De winnaars daarvan plaatsen voor de Nationale finale.

 


Klik HIER voor een overzicht van de districten met links naar de pagina van deze districten en naar die van de verenigingen.

 

Wil je met een team meedoen? Ga dan naar je secretaris van jouw vereniging met het verzoek jouw team bij het district in te schijven. Of ga naar de districtspagina voor meer informatie.

 

 

Website: www.carambole.nl

Helpdesk carambole: http://helpdeskcarambole.knbb.nl/

Helpdesk carambole inschrijven teamcompetitie: 

Vragen

Vind antwoord op de meestgestelde vragen of stel uw vraag op onze helpdesk

KNBB, Archimedesbaan 7, 3439 ME Nieuwegein

T 030-6008401 - E info@knbb.nl - www.knbb.nl