Carambole (libre, bandstoten, driebanden klein, kader)

Hoe kunnen wij met een team meedoen?

 

Word lid van een vereniging
Heb je interesse om in wedstrijdverband te gaan carambole-biljarten (libre of vrij spel, bandstoten of driebanden op districtsniveau), en om deel te nemen aan de teamcompetities of persoonlijke kampioenschappen (PK's)? Dan geldt de regel: je dient lid te zijn van een vereniging die aangesloten is bij de KNBB sectie Carambole. De vereniging kan jou dan alle benodigde informatie geven, zoals welke wedstrijdvormen en (team)competities mogelijk zijn, wat er bij komt kijken als je wilt deelnemen enz. Kijk hier voor een overzicht van alle bij de districten aangesloten verenigingen.

Neem contact op met de secretaris
De secretaris van de vereniging dient je vervolgens aan te melden als lid van de KNBB. Neem dus voor een lidmaatschap contact op met de secretaris van je biljartvereniging. Je kunt overigens ook lid worden van een biljartvereniging zonder teamcompetities of PK's te spelen, en bijvoorbeeld alleen af en toe te spelen op clubavonden of om sfeer te proeven
.

 

Check het district waaronder jouw vereniging valt
Jouw vereniging is onderdeel van een district. (Vandaar ook de term 'districtskampioenschappen'.) Alle informatie over districten, 33 in totaal, vind je hier.

 

Ga direct naar een speellokaal of vereniging
Als je met een team wilt deelnemen aan een teamcompetitie, gaat dit als volgt. Je kunt je met minimaal drie vrienden bij een speellokaal of vereniging melden om als team deel te gaan nemen aan de competitie. Als je individueel geïnteresseerd bent kun je je uiteraard ook bij een lokaal of vereniging melden.

 

Wil je spelen, maar heb je nog geen team?
Bij de meeste verenigingen is altijd wel een mogelijkheid je aan te sluiten bij een reeds bestaand team. Als je wilt spelen in een landelijke competitie, kun je ook hier een verzoek plaatsen. Voor niet-landelijke competities carambole en driebanden klein is deze service niet beschikbaar, omdat inschrijving/aanmelding verloopt via de districten.

 

Houd rekening met de inschrijfmomenten
Teamcompetities bij carambole beginnen veelal begin september, maar inschrijving opent vaak al en stuk eerder (soms al half juni), en sluit ook soms al eerder (soms al half juli). Het zijn de districten die deze inschrijftermijnen besluiten, dus let daar goed op/vraag dit goed na bij je vereniging.

 

Wil je in contact komen met districtsbestuurders?
Zij kunnen jou vertellen welke vereniging in je omgeving open plaatsen hebben. Stuur een mailtje naar info@knbb.nl o.v.v. “Districtbestuurders”.

 

Wil je eerst eens weten waar nu eigenlijk bij jou in de buurt biljartzalen zijn?
Check hier voor het overzicht van biljartzalen in jouw buurt. (Filter op afstand van huis, en op ‘carambole’.)

 

Wil je meedoen aan een PK?
Lees dan alle info hierover in deze pdf. En alles over inschrijving voor PK's vind je hier.

 

Wil je meedoen aan de nationale kadercompetitie of topteamcompetitie?
Bekende teams worden rechtstreeks aangeschreven. Voor nieuwe teams beste altijd eerst contact opnemen met de afdeling wedstrijdzaken op het bondsbureau, of via  info@knbb.nl. Voor beide competities moeten spelers aan bepaalde toelatingseisen voldoen.

 

Wil je weten wat alle voorwaarden zijn voor inschrijving aan de Topteamcompetitie?
De inschrijving voor de Topteamcompetitie seizoen 2024-2025 geschiedt via de website van de KNBB. Nieuwe teams kunnen een inlogcode aanvragen bij het Bondsbureau. De teamleider ontvangt direct na de sluiting van de inschrijving een factuur welke binnen 30 dagen dient te worden voldaan. Zie de inschrijfvoorwaarden Landscompetitie Carambole seizoen op de Reglementenpagina.Teamleiders hebben een mail gekregen 'Hulp bij inschrijven' zodat de online aanmelding door hen op Biljartpoint kan worden gedaan.

 

Wil je weten wat alle voorwaarden zijn voor inschrijving aan de Kadercompetitie?
Zie de reglementen op de Reglementenpagina. Teamleiders hebben een mail gekregen 'Hulp bij inschrijven' zodat de online aanmelding door hen op Biljartpoint kan worden gedaan.


Bekercompetitie vernieuwd in voorgaand seizoen
Er was al besloten dat de Bekercompetitie in kortere partijen gespeeld zou worden waarbij alle spelers twee, in plaats van één partij op een avond spelen. In het reglement is dit uiteraard volledig beschreven.

 

Is er een reglement beschikbaar voor de Landscompetitie?
Die is er - je vindt hem hier. Hierin staan ook de inschrijfvoorwaarden genoemd.

 

Wil je meer info over Carambole?
Dit kan via de website www.carambole.nl
of via de helpdesk Carambole.

 

Tot zover alle info over de teamcompetities van Carambole. Heel veel succes!

 

 

 

Carambole is de meest verspreide competitievorm in het biljarten. In bijna 1.000 verschillende locaties spelen ruim 1.300 verenigingen. Goede kans dus dat als je wilt gaan biljarten er bijna altijd wel een speellokaal op fiets- of zelfs loopafstand is.

 

Voor het Carambole Biljarten is Nederland opgedeeld in 33 districten. Het eerste onderdeel van de competitie, in de periode september tot april, wordt binnen de grenzen van het district gespeeld. Ook wedstrijden tegen andere teams zijn dus op redelijke reisafstanden. De kampioenen van het district, en dat kun je in het eerste jaar al worden, dat speel je aan het eind van het seizoen in één of twee weekenden tegen de kampioenen van andere districten. De winnaars van die, zogenaamde gewestelijke finales, spelen in het laatste weekend van juni in Nieuwegein om het Nederlands Kampioenschap. Geloof het of niet maar het is al meerdere maken voorgekomen dat een team in het eerste jaar dat ze deelnemen Landskampioen zijn geworden.

 

Op districtsniveau worden verschillende competities georganiseerd in de spelsoorten Driebanden-Groot, Driebanden-Klein en Libre. In het Driebanden-Klein wordt in twee klassen van verschillende sterkte gespeeld en in de Libre competitie zelfs op vier niveaus. Er is dus voor elk wat wils: voor beginnende én gevorderde biljarters.

 

Vragen

Vind antwoord op de meestgestelde vragen of stel uw vraag op onze helpdesk

KNBB, Archimedesbaan 7, 3439 ME Nieuwegein

T 030-6008401 - E info@knbb.nl - www.knbb.nl